Veien videre?

Allerede som en del av en tidlig strategi, kan man ha planlagt å vente med noe til et seinere trinn. Det er ofte gjennom disse bortvalgene en virkelig sparer penger. Det kan også hende man velger å utsette “noe” underveis i en byggesak, for eksempel for å hindre kostnadsoverskridelser. Uansett årsak er det lurt å ha foreløpige planer, skisser osv klart for disse neste trinnene. En kan da ta hensyn til mye av “kravene” fra fremtidige trinn – og en slipper kanskje å måtte rive/ endre/ tilpasse for å komme videre i en seinere runde. 

Vi anbefaler derfor å lage et system for å samle opp utsatte planer, bortvalg og andre ting som ikke ble med i denne runden i feks en boks, en ringperm eller ei mappe på pc’en. Når du har driftet det nye bygget ditt en tid, og føler at du behersker dette godt, samt at du har kontroll på økonomien – da kan det være på tide å ta fram boksen for å se om det er tid for nye runder.

  • Har du ei liste eller et verktøy der du noterer ned de fremtidige idèene? 
  • Hva har du valgt bort tidligere?
  • Har du allerede planene klare for “neste” trinn? Hva skal du gjøre da? 
  • Er det noe du kan tilrettelegge nå, slik at “neste trinn” blir rimeligere/ enklere? 
  • Er det steder rundt bygget som ikke bør bebygges av hensyn til seinere trinn, for eksempel for å holde av plass til et seinere tilbygg, gjødsellager, plansilo osv osv? 
  • Er det noe som bør “måles” eller undersøkes i dette trinnet som du må ha kunnskap om i neste trinn? Har du feks gravd opp rundt en kjellermur som deretter bygges inn og fylles opp slik at den ikke lenger er tilgjengelig – men kvaliteten på denne er avgjørende for neste trinn?
%d bloggere liker dette: